Πως λειτουργεί το συνεχες και το εναλλασσόμενων ρεύμα


Το συνεχές ρεύμα (DC) και το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) είναι οι δύο κύριοι τύποι ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία συσκευών και συσκευών.

Το συνεχές ρεύμα είναι ένας τύπος ηλεκτρικής ενέργειας που ρέει προς μία κατεύθυνση, από τον αρνητικό ακροδέκτη στον θετικό ακροδέκτη. Παράγεται συνήθως από μπαταρίες και ηλιακές κυψέλες και χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία μικρών ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές.

Από την άλλη πλευρά, η ισχύς εναλλασσόμενου ρεύματος είναι ένας τύπος ηλεκτρικής ισχύος που εναλλάσσει περιοδικά την κατεύθυνση. Παράγεται από γεννήτριες και χρησιμοποιείται συνήθως για την τροφοδοσία μεγαλύτερων συσκευών και συσκευών, όπως ψυγεία και κλιματιστικά.

Η κύρια διαφορά μεταξύ της ισχύος συνεχούς και εναλλασσόμενου ρεύματος είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδονται. Η ισχύς συνεχούς ρεύματος μεταδίδεται με τη χρήση συνεχούς ρεύματος, ενώ η ισχύς εναλλασσόμενου ρεύματος μεταδίδεται με τη χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι η κατεύθυνση του ρεύματος σε ένα κύκλωμα εναλλασσόμενου ρεύματος αλλάζει περιοδικά, συνήθως με συχνότητα 60 Hz (hertz) στις Ηνωμένες Πολιτείες και 50 Hz στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό το εναλλασσόμενο ρεύμα επιτρέπει τη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις πιο αποτελεσματικά από ό,τι το συνεχές ρεύμα.

Τόσο το συνεχές όσο και το εναλλασσόμενο ρεύμα έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η ισχύς συνεχούς ρεύματος χρησιμοποιείται συνήθως για μικρές, φορητές συσκευές επειδή είναι εύκολο να αποθηκευτεί και μπορεί να παραχθεί από μπαταρίες και ηλιακές κυψέλες. Η ισχύς εναλλασσόμενου ρεύματος χρησιμοποιείται για μεγαλύτερες συσκευές και συσκευές επειδή είναι πιο αποτελεσματική για τη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.
 

Στο προηγουμενο αρθρο μιλησαμε για Πώς να φτιάξετε μια Rocket Stove από ένα κουτάκι καφέ για εκτακτη αναγκη.

Ισως σε ενδιαφερει και αυτη η κατηγορια ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ

Post a Comment

0 Comments