Πως φτιάχνω αυτοσχέδια πυροτεχνηματα

3 DIY οδηγοί για τη δημιουργία πυροτεχνημάτων από το σπίτι


Τα πυροτεχνήματα είναι ιδανικά για διακοπές, γιορτές ή απλά για μια απογευματινή συγκίνηση. Αλλά πώς ακριβώς μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας από το σπίτι; Αν και τα εκρηκτικά που φτάνουν στον ουρανό δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε DIY με τον τρόπο σας, υπάρχει κάποια σούπερ συναρπαστική, φλογερή διασκέδαση που μπορείτε να δημιουργήσετε ακριβώς στην πίσω αυλή σας. Και επιπλέον, σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε! Για έναν πλήρη οδηγό για να δημιουργήσετε τα δικά σας πυροτεχνήματα, διαβάστε παρακάτω.


Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Το να φτιάχνετε εκρηκτικά στον ουρανό στο σπίτι σας είναι παράνομο και εξαιρετικά επικίνδυνο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικά διασκεδαστικά, συναρπαστικά πυροτεχνήματα που μπορείτε να φτιάξετε με σπιτικά προϊόντα!

Δημιουργήστε βεγγαλικά με χλωριούχο κάλιο και καταλήξτε σε μια συναρπαστική, φλογερή απόλαυση την 4η Ιουλίου.

Δοκιμάστε τα φωσφορίζοντα φίδια ή τις βόμβες καπνού για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας με τη μαγεία της χημείας. Επιπλέον, τα περισσότερα συστατικά θα τα βρείτε στα ντουλάπια της κουζίνας σας.


Φτιάχνοντας βεγγαλικά

300 γραμμάρια χλωριούχου καλίου

60 γραμμάρια (2,1 oz) λίθους ή ροκανίδια αλουμινίου

2 γραμμάρια (0,071 oz) ξυλάνθρακα

1 κουταλάκι του γλυκού (4,9 ml) δεξτρίνη

9 κουταλάκια του γλυκού (44 ml) νερό

500 γραμμάρια νιτρικού στροντίου (προαιρετικά, για κόκκινο χρώμα)

60 γραμμάρια νιτρικού βαρίου (προαιρετικά, για πράσινο χρώμα)

Δημιουργία καπνογόνων βομβών

128 γραμμάρια (4,5 oz) ζάχαρη

192 γραμμάρια νιτρικού καλίου

Δημιουργία φωτεινών φιδιών

Άμμος

Αλκοόλ υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ όπως το Bacardi 151

1,5 γραμμάρια (0,053 oz) ζάχαρης

0,375 γραμμάρια (0,0132 oz) μαγειρική σόδα

ΔΗΜΟΥΡΓΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΟΥ ΣΤΙΚ 


1 Ανακατέψτε χλωριούχο κάλιο,  ροκανίδια αλουμινίου και κάρβουνο σε ένα μπολ. Ρίξτε τα ξηρά συστατικά σας - 300 γραμμάρια (11 ουγγιές) χλωριούχου καλίου, 60 γραμμάρια (2,1 ουγγιές) λίμες ή ροκανίδια αλουμινίου και 2 γραμμάρια (0,071 ουγγιές) ξυλάνθρακα - μαζί σε ένα μπολ. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να ανακατέψετε τις σκόνες μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα[1].

Χρησιμοποιήστε μια ψηφιακή ζυγαριά για να ζυγίσετε για να φτάσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στις σωστές ποσότητες.

Διαλύστε τις μάζες που σχηματίζονται στη σκόνη, ώστε τα συστατικά σας να αναμιχθούν καλά.

Σημειώστε ότι για μερικούς ανθρώπους, το χλωριούχο κάλιο μπορεί να είναι δύσκολο να το εντοπίσετε. Τα τοπικά καταστήματα επιστημονικών ειδών και τα φαρμακεία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.



2 Προσθέστε δεξτρίνη και νερό στο μείγμα μέχρι να γίνει ένας υγρός πολτός. Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού (4,9 ml) δεξτρίνης με 9 κουταλάκια του γλυκού (44 ml) νερό σε ένα φλιτζάνι. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα του διαλύματός σας στο ξηρό σας μείγμα και ανακατέψτε το μαζί. Συνεχίστε να προσθέτετε το νερό και τη δεξτρίνη σε μικρές δόσεις μέχρι το περιεχόμενο του μπολ να γίνει κολλώδες, σαν μελάσα


3 Προσθέστε νιτρικό στρόντιο αν θέλετε κόκκινες σπίθες. Χωρίς πρόσθετα συστατικά, τα βεγγαλικά θα καούν λευκά. Αν προτιμάτε κόκκινα βεγγαλικά, μετρήστε 500 γραμμάρια (18 ουγκιές) νιτρικού στροντίου ζυγίζοντάς το στην ψηφιακή σας ζυγαριά και, στη συνέχεια, προσθέστε το στο μείγμα σας[3].

Εάν η προσθήκη του νιτρικού στροντίου κάνει το μείγμα πολύ ξηρό, προσθέστε μια πρέζα από το διάλυμα νερού-δεξτρίνης σας, ώστε να αποκτήσει ξανά μια κολλώδη υφή. 


4 Βάλτε νιτρικό βάριο για να δημιουργήσετε πράσινα βεγγαλικά. Αντί να προσθέσετε νιτρικό στρόντιο για κόκκινα βεγγαλικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα νιτρικού βαρίου για να δημιουργήσετε πράσινα βεγγαλικά. Ρίξτε 60 γραμμάρια (2,1 ουγκιές) νιτρικού βαρίου στο μείγμα, αφού το ζυγίσετε με ακρίβεια με τη ζυγαριά σας, και στη συνέχεια ανακατέψτε το καλά[4].

Βεβαιωθείτε ότι αναμιγνύετε καλά τα συστατικά ώστε να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα.

Και πάλι, προσθέστε περισσότερο νερό και δεξτρίνη αν το μείγμα γίνει πολύ ξηρό. 


5 Βυθίστε σύρματα ή μπαστουνάκια στο μείγμα, αφήνοντας χώρο στην άκρη για να τα πιάσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σκληρό σύρμα ή ξύλινα μπαστούνια για να φτιάξετε τις λαβές των σπινθηριστών. Τα σουβλάκια καμπόμπ λειτουργούν ιδιαίτερα καλά. Βουτήξτε κάθε λαβή στο μείγμα και στη συνέχεια τραβήξτε την αργά προς τα έξω, ώστε το πάνω ⅔ κάθε ξύλου να καλύπτεται πλήρως από το μείγμα σε όλες τις πλευρές. Αφήστε το κάτω τρίτο ακάλυπτο, ώστε να έχετε αρκετό χώρο για να κρατάτε το ραβδί σας[5].

Τα 25 εκατοστά (10 ίντσες) είναι ένα καλό μήκος για ένα ξύλο και είναι επίσης το συνηθισμένο μήκος για τα σουβλάκια του κεμπαπ.

Φροντίστε να αφήσετε τουλάχιστον 10 εκατοστά στο κάτω μέρος για τη λαβή.


6 Περιμένετε 24 ώρες για να στεγνώσουν και να σκληρύνουν τα βεγγαλικά σας. Αφήστε τα στικς σε έναν ασφαλή, στεγνό χώρο που δεν είναι κοντά σε ανοιχτές φλόγες ή σπινθήρες. Αν θέλετε, μπορείτε να τρυπήσετε κάθε ξύλο ή συρμάτινη λαβή μέσα από ένα κουτί παπουτσιών για να τα κρατήσετε όρθια όσο στεγνώνουν, αλλά δεν είναι απαραίτητο[6].

Το να ξαπλώσετε τα βεγγαλικά στο πλάι ενώ στεγνώνουν θα λειτουργήσει επίσης.

Μην αγγίζετε το μείγμα μέχρι να στεγνώσει εντελώς, γιατί μπορεί να ξεκολλήσει από τη λαβή.


7 Ανάψτε το βεγγαλικό βάζοντας το καλυμμένο άκρο του σε φλόγα. Κρατήστε το ακάλυπτο άκρο του ραβδιού ή του σύρματος ως λαβή. Τοποθετήστε το αντίθετο άκρο του βεγγαλικού σε ανοιχτή φλόγα και περιμένετε να αναφλεγεί το μείγμα[7].

Πριν ξεκινήσετε, θυμηθείτε να ενημερωθείτε πρώτα από την τοπική σας νομοθεσία. Σε ορισμένες περιοχές, τα βεγγαλικά είναι παράνομα.

Όπως συμβαίνει με όλους τους κινδύνους πυρκαγιάς, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Κρατήστε το βεγγαλικό σας μακριά από το σώμα και το πρόσωπό σας και φροντίστε να το σβήσετε εντελώς με νερό πριν το αφήσετε οπουδήποτε.


Δημιουργία βομβών καπνού


1 Δημιουργήστε ένα καλούπι από αλουμινόχαρτο. Τυλίξτε τον πάτο ενός κουτιού αναψυκτικού με αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια αφαιρέστε το κουτάκι αναψυκτικού. Το αλουμινόχαρτο θα κρατήσει το σχήμα[8].

Σχηματίστε το αλουμινόχαρτο έτσι ώστε το άνοιγμα να είναι στραμμένο προς τα πάνω και στη συνέχεια αφήστε το καλούπι στην άκρη.


Ρίξτε 128 γραμμάρια λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης σε ένα τηγάνι. Μετρήστε τη ζάχαρη χρησιμοποιώντας ένα ξηρό κύπελλο μέτρησης για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή ποσότητα. Ρίξτε την σε ένα τηγάνι κανονικού μεγέθους 30 εκατοστών (12 in), αλλά μην ανοίξετε ακόμα τη φωτιά[9].
Μην χρησιμοποιήσετε ένα κύπελλο μέτρησης που προορίζεται για υγρά, καθώς οι μετρήσεις θα είναι διαφορετικές.



Προσθέστε 192 γραμμάρια νιτρικού καλίου. Ρίξτε το νιτρικό κάλιο στη ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα για να ανακατέψετε τις δύο σκόνες μαζί μέχρι να αναμειχθούν καλά[10].


Βεβαιωθείτε ότι τα συστατικά αναμιγνύονται καλά για καλύτερα αποτελέσματα.

Απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί μόλις ανακατευτεί καλά.


Βάλτε χαμηλή φωτιά στο τηγάνι ενώ ανακατεύετε το μείγμα με ένα κουτάλι. Τοποθετήστε το τηγάνι στη φωτιά με τον καυστήρα σε χαμηλή θερμοκρασία και συνεχίστε να ανακατεύετε τα υλικά με μεγάλες, αργές κινήσεις. Τελικά, η ζάχαρη θα αρχίσει να λιώνει[11].

Συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα καθώς η ζάχαρη λιώνει και αναμιγνύεται με το νιτρικό κάλιο. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι καραμελώνει και γίνεται καφέ.


Αφαιρέστε το μείγμα από τη φωτιά όταν υγροποιηθεί. Καθώς η ζάχαρη λιώνει και αναμιγνύεται με το νιτρικό κάλιο, τα δύο θα αρχίσουν να σχηματίζουν μια υγρή λάσπη. Μόλις γίνει αρκετά υγρό ώστε να κυλήσει γύρω από το τηγάνι, σβήστε τον καυστήρα και απομακρύνετε το τηγάνι σας από την πηγή θερμότητας[12].

Συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα καθώς το απομακρύνετε από τη φωτιά.

Για αυτό το κομμάτι, θα πρέπει να κινηθείτε γρήγορα. Το μείγμα θα αρχίσει να σκληραίνει αμέσως μετά την απομάκρυνσή του από τη φωτιά και πρέπει να το βάλετε στο καλούπι σας πριν γίνει αυτό.


Αδειάστε το υγρό μείγμα στη φόρμα από αλουμινόχαρτο. Προσέξτε να μην χυθεί καθόλου από το μείγμα καθώς το κάνετε αυτό. Μόλις υπάρξει ένα παχύ στρώμα του μείγματος στον πυθμένα της φόρμας (μπορεί να έχει όποιο βάθος θέλετε) αφήστε το υπόλοιπο μείγμα στην άκρη[13].

Αν σας περισσεύει αρκετό, μπορείτε πάντα να φτιάξετε άλλη μια βόμβα καπνού.

Μην αγγίξετε το αλουμινόχαρτο όταν το μείγμα είναι μέσα, γιατί θα είναι πολύ καυτό.


Αφήστε τη βόμβα καπνού να κρυώσει όλη τη νύχτα και αφαιρέστε την από το αλουμινόχαρτο. Αφήστε το μείγμα στο αλουμινόχαρτο όλη τη νύχτα - και το επόμενο πρωί αφαιρέστε το από την καπνογόνο. Η ίδια η βόμβα καπνού είναι απολύτως εύφλεκτη, οπότε δεν χρειάζεται φιτίλι[14].

Μην αναφλέγετε την καπνογόνο σε εσωτερικό χώρο και μην αναπνέετε τον καπνό που παράγει όταν ανάβει.

Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν ανάβετε τη βόμβα καπνού, καθώς μπορεί να παράγει περισσότερο καπνό από ό,τι περιμένατε. Αφήστε στον εαυτό σας τόνους ελεύθερου χώρου!


Αναφλέξτε τη βόμβα καπνού εκθέτοντάς την σε φλόγα. Η βόμβα καπνού δεν έχει φιτίλι. Για να την πυροδοτήσετε, απλά αναφλέξτε οποιοδήποτε μέρος του μείγματος χρησιμοποιώντας έναν αναπτήρα ή ένα σπίρτο και στη συνέχεια τοποθετήστε τη βόμβα στο έδαφος ή σε άλλη οριζόντια επιφάνεια για να καεί[15].

Η βόμβα καπνού μπορεί να μην καίγεται με ορατή φλόγα, αλλά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό να την κρατάτε μακριά από εύφλεκτα πράγματα - για παν ενδεχόμενο.

Μην κρατάτε τη βόμβα καπνού ενώ καίγεται.

Κάνοντας Glow Snakes


Ρίξτε 1,5 γραμμάρια (0,053 oz) ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ. Μετρήστε τη ζάχαρη σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ που θα σας είναι εύκολο να την ανακατέψετε. Πριν προχωρήσετε, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λευκή ζάχαρη σε σκόνη (όπως αυτή που χρησιμοποιείτε για το ψήσιμο)[16].
Μπορείτε να αλέσετε την επιτραπέζια ζάχαρη σε έναν μύλο του καφέ, αν δεν έχετε ζάχαρη σε σκόνη στο κατάστρωμα.


Προσθέστε 0,375 γραμμάρια μαγειρική σόδα και ανακατέψτε την με τη ζάχαρη άχνη. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να βεβαιωθείτε ότι η ζάχαρη και η μαγειρική σόδα έχουν αναμειχθεί καλά πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα[17].


Φτιάξτε ένα ύψωμα άμμου στο πιάτο και κάντε μια κοιλότητα στη μέση. Δεν έχει σημασία πόση ακριβώς άμμο θα χρησιμοποιήσετε, απλά ρίξτε αρκετή ώστε να δημιουργήσετε ένα μικρό ύψωμα στο πιάτο ή στο ταψί σας. Στη συνέχεια, πιέστε τον δείκτη σας στην κορυφή του λοφίσκου για να δημιουργήσετε την κοιλότητα[18].

Μόλις τελειώσετε, το ανάχωμα θα μοιάζει περίπου με ντόνατ.
Η κοιλότητα θα πρέπει να φτάνει μέχρι το ταψί ή την πλάκα στο κέντρο του αναχώματος.


Βρέξτε την άμμο με αλκοόλη υψηλής αντοχής. Ρίξτε στην άμμο οινόπνευμα με περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 80 βαθμούς αλκοόλης. Όσο υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ χρησιμοποιείτε, τόσο πιο εύκολα θα αναφλεγεί. Για το λόγο αυτό, οι αλκοόλες εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ λειτουργούν καλύτερα[19].
Ρίξτε αρκετό στην άμμο για να την κάνετε υγρή, αλλά όχι για να καταστρέψετε το σχήμα της. Αυτό θα είναι περίπου 1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα για κάθε 1 φλιτζάνι άμμου.


Βάλτε με το κουτάλι το μείγμα σόδας και ζάχαρης στην κοιλότητα της άμμου. Αυτό δεν απαιτεί συγκεκριμένη μέτρηση - αρκεί να γεμίσετε την τρύπα, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε[20].
Συγχαρητήρια, το φωτεινό σας φίδι είναι έτοιμο να ανάψει!

Μόλις ανάψει το φίδι, μην προσθέσετε άλλο οινόπνευμα, καθώς κινδυνεύετε να αναφλέξετε το μπουκάλι. Και σε αυτό το σημείο, κρατήστε τα εύφλεκτα αγαθά (όπως το μπουκάλι σας!) μακριά από το φωτεινό φίδι σας.



Αγγίξτε την υγρή άμμο με μια φλόγα για να την αναφλέξετε. Δεν υπάρχει φυτίλι στο φίδι που λάμπει. Αντ' αυτού, απλά πάρτε ένα σπίρτο ή έναν αναπτήρα και ακουμπήστε τη φλόγα του στην εμποτισμένη με οινόπνευμα άμμο. Η άμμος θα αναφλεγεί πρώτα και στη συνέχεια το φίδι θα αρχίσει να διαστέλλεται[21].

Απομακρυνθείτε από το φωτεινό φίδι μόλις ανάψει.

Προσέξτε πού θα ανάψετε το πυρακτωμένο φίδι. Καθώς διαστέλλεται, μπορεί να γίνει μεγαλύτερο από το πιάτο στο οποίο το τοποθετήσατε!



Στο προηγουμενο αρθρο μιλησαμε για Τι ειναι το DMT και που το συναντούμε στην φυση;.

Ισως σε ενδιαφερει και αυτη η κατηγορια ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ

Post a Comment

0 Comments