ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ . ΒΕΛΓΙΟ Maredsous cheese

 


Το τυρί Maredsous είναι ένα είδος ημίσκληρου τυριού που παρασκευάζεται στο Βέλγιο. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και έχει απαλή, κρεμώδη υφή και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Για να φτιάξετε το τυρί Maredsous στο σπίτι, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

2 γαλόνια πλήρες γάλα

1/4 φλιτζανιού μεσοφιλική καλλιέργεια εκκινητή

1/4 κουταλάκι του γλυκού χλωριούχο ασβέστιο (προαιρετικά)

1/4 κουταλάκι του γλυκού υγρή πυτιά

Αλάτι για την άλμη

Ακολουθεί μια γενική συνταγή για την παρασκευή τυριού Maredsous στο σπίτι:

Ξεκινήστε με τη θέρμανση του γάλακτος στους 90°F. Μόλις το γάλα φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, προσθέστε την καλλιέργεια εκκίνησης και το χλωριούχο ασβέστιο (αν χρησιμοποιείτε) και ανακατέψτε καλά για να ενωθούν.

Αφήστε το γάλα να ωριμάσει για 45 λεπτά, διατηρώντας τη θερμοκρασία στους 90°F.

Μετά από 45 λεπτά, προσθέστε την υγρή πυτιά και ανακατέψτε απαλά για 1-2 λεπτά.

Αφήστε το μείγμα να παραμείνει ανενόχλητο για 45-60 λεπτά ή μέχρι να πήξει το τυρόπηγμα.

Μόλις πήξει το τυρόπηγμα, κόψτε το σε κύβους 1/2 ίντσας χρησιμοποιώντας ένα μακρύ, κοφτερό μαχαίρι.

Ζεσταίνετε αργά το τυρόπηγμα στους 105°F σε διάστημα 30-45 λεπτών, ανακατεύοντας απαλά για να μην κολλήσει το τυρόπηγμα μεταξύ του.

Μόλις το τυρόπηγμα φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, αφήστε το να παραμείνει για 5-10 λεπτά επιπλέον για να στραγγίξει ο ορός γάλακτος.

Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε το τυρόπηγμα σε ένα σουρωτήρι με επένδυση από τυρομάντιλο. Αφήστε το τυρόπηγμα να στραγγίξει για 1-2 ώρες ή μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση.

Μόλις στραγγίξει το τυρόπηγμα, μεταφέρετε το σε μια φόρμα τυριού και πιέστε το με ελαφρά πίεση για 12-24 ώρες.

Μόλις το τυρί πιεστεί, αφαιρέστε το από το καλούπι και τοποθετήστε το σε διάλυμα άλμης (νερό αναμεμειγμένο με αλάτι) για 12-24 ώρες.

Μετά την άλμη, το τυρί είναι έτοιμο για παλαίωση. Τοποθετήστε το σε δροσερό, υγρό περιβάλλον (όπως μια σπηλιά τυριού) για 3-6 μήνες, γυρίζοντάς το κάθε λίγες ημέρες για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη ωρίμανση.

Μόλις το τυρί φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης, είναι έτοιμο για απόλαυση!

Σημείωση: Αυτή η συνταγή είναι απλώς ένας γενικός οδηγός και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα συγκεκριμένα υλικά και τον εξοπλισμό που διαθέτετε. Είναι πάντα καλή ιδέα να ακολουθείτε μια πιο λεπτομερή, βήμα προς βήμα συνταγή από μια αξιόπιστη πηγή όταν φτιάχνετε τυρί στο σπίτι.

Post a Comment

0 Comments