Πως να φτιαξω Brési Ισλανδιας



 Το Brési είναι ένα παραδοσιακό ισλανδικό σνακ που παρασκευάζεται από λωρίδες αποξηραμένου, παστωμένου και καπνιστού αρνιού . Είναι παρόμοιο με το biltong και το jerky, αλλά έχει μια χαρακτηριστική καπνιστή γεύση και συνήθως παρασκευάζεται από ένα πιο άπαχο κομμάτι κρέατος.

Για να φτιάξετε brési στο σπίτι, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

500 γραμμάρια άπαχο αρνί ή αρνίσιο κρέας, όπως μπούτι ή ώμο

2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας πάπρικα

1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού

1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)

Ακολουθεί μια βασική συνταγή για την παρασκευή brési:

Κόψτε το αρνί ή το αρνίσιο κρέας σε λεπτές φέτες πάχους περίπου 5 mm.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μαζί το αλάτι, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού και τις νιφάδες τσίλι (αν χρησιμοποιείτε).

Τοποθετήστε τις φέτες κρέατος σε ένα ρηχό πιάτο και καλύψτε τις με το μείγμα καρυκευμάτων, φροντίζοντας να καλύψετε ομοιόμορφα και τις δύο πλευρές των φέτες.

Καλύψτε το πιάτο με πλαστική μεμβράνη και μαρινάρετε το κρέας στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 80°C (175°F). Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Τοποθετήστε τις φέτες κρέατος στο προετοιμασμένο ταψί σε μονή στρώση, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ κάθε φέτας.

Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο και στεγνώστε το κρέας για 4-6 ώρες ή μέχρι οι φέτες να είναι στεγνές και σκληρές.

Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο και αφήστε τα brési να κρυώσουν εντελώς. Το brési είναι τώρα έτοιμο να σερβιριστεί ως σνακ ή να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές.

Σημείωση: Αν δεν έχετε φούρνο, μπορείτε επίσης να στεγνώσετε το κρέας κρεμώντας τις φέτες σε ένα στεγνό, καλά αεριζόμενο μέρος, όπως μια σκεπαστή βεράντα ή ένα γκαράζ. Το κρέας θα πρέπει να προστατεύεται από το άμεσο ηλιακό φως και να το γυρίζετε τακτικά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη ξήρανση. 

Ο χρόνος ξήρανσης εξαρτάται από την υγρασία και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξήρανσης, αλλά θα πρέπει να χρειαστούν τουλάχιστον μερικές ημέρες για να στεγνώσει πλήρως. Μπορείτε επίσης να καπνίσετε τα brési χρησιμοποιώντας ξυλοτεμαχίδια ή πριονίδι για να προσθέσετε μια καπνιστή γεύση στο κρέας. 

Απλώς τοποθετήστε τα ροκανίδια ξύλου ή το πριονίδι σε ένα δίσκο ή μια σακούλα από αλουμινόχαρτο κάτω από το κρέας καθώς αυτό στεγνώνει. Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος ή το περιβάλλον ξήρανσης αερίζεται καλά για να μην γίνει το κρέας πολύ καπνιστό ή παραψημένο.

Post a Comment

0 Comments