Πως να φτιαξω Borts Μονγκολιας

 


Το Borts είναι ένα είδος αποξηραμένου, παστωμένου κρέατος που παράγεται παραδοσιακά στην Κεντρική Ασία, ιδίως στο Κιργιστάν, το Καζακστάν και τη Μογγολία. Παρασκευάζεται από λεπτές φέτες άπαχου βοδινού ή αλογίσιου κρέατος που έχουν καρυκευτεί, αποξηρανθεί και ωριμάσει στον ήλιο ή σε ξηρό, καλά αεριζόμενο μέρος.

Για να φτιάξετε borts στο σπίτι, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

500 γραμμάρια άπαχο μοσχαρίσιο ή αλογίσιο κρέας

2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας πάπρικα

1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού

1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)

Ακολουθεί μια βασική συνταγή για την παρασκευή borts:

Κόψτε το κρέας σε λεπτές φέτες πάχους περίπου 5 mm (0,2 ίντσες).

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μαζί το αλάτι, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού και τις νιφάδες τσίλι (αν χρησιμοποιείτε).

Τοποθετήστε τις φέτες κρέατος σε ένα ρηχό πιάτο και καλύψτε τις με το μείγμα καρυκευμάτων, φροντίζοντας να καλύψετε ομοιόμορφα και τις δύο πλευρές των φέτες.

Καλύψτε το πιάτο με πλαστική μεμβράνη και μαρινάρετε το κρέας στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 80°C (175°F). Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Τοποθετήστε τις φέτες κρέατος στο προετοιμασμένο ταψί σε μονή στρώση, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ κάθε φέτας.

Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο και στεγνώστε το κρέας για 4-6 ώρες ή μέχρι οι φέτες να είναι στεγνές και σκληρές.

Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο και αφήστε τα μπουτάκια να κρυώσουν εντελώς. Το borts είναι τώρα έτοιμο να σερβιριστεί ως σνακ ή να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές.

Σημείωση: Αν δεν έχετε φούρνο, μπορείτε επίσης να στεγνώσετε το κρέας κρεμώντας τις φέτες σε ένα στεγνό, καλά αεριζόμενο μέρος, όπως μια σκεπαστή βεράντα ή ένα γκαράζ. Το κρέας θα πρέπει να προστατεύεται από το άμεσο ηλιακό φως και να το γυρίζετε τακτικά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη ξήρανση. Ο χρόνος ξήρανσης εξαρτάται από την υγρασία και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξήρανσης, αλλά θα πρέπει να χρειαστούν τουλάχιστον μερικές ημέρες για να στεγνώσει πλήρως.

Post a Comment

0 Comments