Πως να φτιαξω Ιταλικο Prosciutto

 


Το προσούτο είναι ένα είδος ιταλικού αλλαντικού ζαμπόν που παρασκευάζεται από το πίσω πόδι του χοίρου. Καρυκεύεται με αλάτι και αποξηραίνεται στον αέρα για αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να αποκτά πλούσια, αλμυρή γεύση και σφιχτή, ξηρή υφή. Για να φτιάξετε προσούτο στο σπίτι, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

Συστατικά:

1 ολόκληρο χοιρινό μπούτι, περίπου 10-12 κιλά

1 φλιτζάνι αλάτι

Οδηγίες χρήσης: Για να φτιάξετε το προσούτο, :

Ξεπλύνετε το χοιρινό μπούτι και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας.

Τρίψτε το αλάτι σε όλο το χοιρινό μπούτι, φροντίζοντας να το καλύψετε ομοιόμορφα.

Τοποθετήστε το μπούτι σε μια μεγάλη, επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ημέρες, αναποδογυρίζοντας τη σακούλα μια φορά την ημέρα για να αναδιανεμηθεί το αλάτι.

Μετά από 3 ημέρες, αφαιρέστε το μπούτι από τη σακούλα και κρεμάστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος για να στεγνώσει για τουλάχιστον 6 μήνες. Το καλύτερο μέρος για να κρεμάσετε το πόδι είναι ένα κελάρι ή υπόγειο, όπου η θερμοκρασία είναι περίπου 55-65°F και η υγρασία χαμηλή.

Μετά από 6 μήνες, το προσούτο θα πρέπει να έχει ωριμάσει πλήρως και να είναι έτοιμο για κατανάλωση. Κόψτε το σε λεπτές φέτες και σερβίρετε το ως αντιπάστο ή χρησιμοποιήστε το σε σάντουιτς, σαλάτες ή άλλα πιάτα. Απολαύστε το!

Σημείωση: Ο χρόνος ξήρανσης του προσούτο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την υγρασία και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός σας. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο από 6 μήνες για να ωριμάσει πλήρως. Μπορείτε να ελέγξετε αν το προσούτο είναι έτοιμο κόβοντας ένα μικρό κομμάτι και τηγανίζοντάς το σε ένα τηγάνι. Αν έχει ωριμάσει πλήρως, θα είναι σταθερή και δεν θα απελευθερώνει υγρά όταν μαγειρεύεται.

Post a Comment

0 Comments