Πως να φτιάξω σπίτι από λάσπη και ξυλα(κομπ);

 


Η κατασκευή ενός σπιτιού με τη χρήση οπτόπλινθων, ενός μείγματος από λάσπη και άχυρο, και ξύλου είναι μια παραδοσιακή οικοδομική τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Ακολουθούν τα βήματα για την κατασκευή ενός σπιτιού από cob και ξύλο:

Επιλέξτε μια κατάλληλη τοποθεσία για το σπίτι σας. Η τοποθεσία θα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση και να προστατεύεται από ισχυρούς ανέμους.

Σχεδιάστε το σπίτι σας. Εξετάστε το μέγεθος και τη διάταξη των δωματίων, καθώς και τον προσανατολισμό του σπιτιού για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την παθητική ηλιακή θέρμανση και ψύξη.

Καθαρίστε τον χώρο και προετοιμάστε τα θεμέλια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ισοπέδωση του εδάφους, την προσθήκη μιας βάσης από χαλίκι ή τη διάστρωση θεμελίου από σκυρόδεμα.

Κατασκευάστε τον σκελετό του σπιτιού χρησιμοποιώντας ξύλο. Αυτό θα παρέχει έναν δομικό σκελετό για τους τοίχους από κολοκύθες πάνω στους οποίους θα χτιστούν οι τοίχοι από κολοκύθες.

Ανακατέψτε το μείγμα από κολοκύθια. Για να φτιάξετε cob, αναμείξτε αργιλώδες χώμα, άμμο και άχυρο σε αναλογία 1:1:1. Προσθέστε νερό μέχρι το μείγμα να αποκτήσει τη συνοχή μιας ζύμης ψωμιού.

Κατασκευάστε τους τοίχους. Χρησιμοποιήστε το μείγμα από βότσαλα για να δημιουργήσετε τους τοίχους του σπιτιού, τοποθετώντας το σε στρώσεις πάνω στο ξύλινο σκελετό μερικά εκατοστά κάθε φορά και αφήνοντάς το να στεγνώσει μεταξύ των στρώσεων.

Προσθέστε παράθυρα και πόρτες. Κόψτε ανοίγματα στους τοίχους από βότσαλο για παράθυρα και πόρτες και τοποθετήστε ξύλινα ή μεταλλικά πλαίσια για να συγκρατήσουν το γυαλί ή την πόρτα.

Τελειώστε το εξωτερικό. Εξομαλύνετε τους τοίχους από κεραμίδι με ένα υγρό σφουγγάρι ή σπάτουλα και εφαρμόστε ένα στρώμα αργιλικού ή ασβεστοκονιάματος για να προστατεύσετε το κεραμίδι από τα στοιχεία της φύσης.

Τοποθετήστε τη στέγη. Επιλέξτε ένα υλικό στέγης, όπως ξύλινα βότσαλα ή μέταλλο, και στερεώστε το στο σκελετό του σπιτιού.

Ολοκληρώστε το εσωτερικό. Προσθέστε μόνωση, ηλεκτρικά και υδραυλικά συστήματα και οποιαδήποτε άλλα χαρακτηριστικά επιθυμείτε.

Η οικοδόμηση ενός σπιτιού από οπτόπλινθους και ξύλο απαιτεί πολλή σωματική εργασία και καλή κατανόηση των τεχνικών κατασκευής. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες ασφαλείας και να ζητάτε την καθοδήγηση ενός έμπειρου οικοδόμου αν δεν αισθάνεστε άνετα με τη διαδικασία.

Post a Comment

0 Comments