Πως μπορω να δημιουργησω μονος μου αιθερια ελαια Τα αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένα φυτικά εκχυλίσματα που συνήθως παρασκευάζονται με απόσταξη με ατμό των φύλλων, των λουλουδιών, των ριζών ή άλλων τμημάτων ενός φυτού. Χρησιμοποιούνται συνήθως στην αρωματοθεραπεία και σε άλλες μορφές φυσικής θεραπείας.

Για να δημιουργήσετε τα δικά σας αιθέρια έλαια στο σπίτι, θα χρειαστείτε τον ακόλουθο εξοπλισμό:

Ένα μεγάλο δοχείο από ανοξείδωτο ατσάλι

Ένα μικρότερο μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι ή γυαλί που θα χωράει μέσα στο δοχείο

Ένα καπάκι από ανοξείδωτο ατσάλι ή γυαλί που ταιριάζει πάνω από το καπάκι

Ένα θερμόμετρο με μακρύ στέλεχος

Ένα μεγάλο κομμάτι τυρομάντιλο ή μουσελίνα

Ένα λαστιχάκι ή σπάγκο για να στερεώσετε το ύφασμα.

Ένα γυάλινο βάζο με σφιχτό καπάκι

Ακολουθεί μια βασική μέθοδος για την παρασκευή αιθέριων ελαίων στο σπίτι:

Γεμίστε τη μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήστε τη να σιγοβράσει.

Τοποθετήστε το φυτικό υλικό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε (όπως φύλλα, άνθη ή ρίζες) στο μικρότερο μπολ και τοποθετήστε το μπολ μέσα στη γλάστρα.

Βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα και στερεώστε το με το λαστιχάκι ή το σπάγκο. Βεβαιωθείτε ότι το τυρομάντιλο είναι τυλιγμένο πάνω από το καπάκι, με τις άκρες να κρέμονται στις πλευρές της κατσαρόλας.

Καθώς το νερό σιγοβράζει, ο ατμός θα ανεβαίνει και θα περνάει μέσα από το φυτικό υλικό στο μπολ. Στη συνέχεια, ο ατμός θα συμπυκνωθεί στο καπάκι και θα στάξει μέσα από το τυρομάντιλο στο γυάλινο βάζο.

Παρακολουθείτε τη θερμοκρασία χρησιμοποιώντας το θερμόμετρο. Θέλετε να διατηρήσετε μια θερμοκρασία γύρω στους 90 C (194 F) για να διασφαλίσετε ότι τα αιθέρια έλαια εκχυλίζονται σωστά.

Μόλις συγκεντρώσετε αρκετό αιθέριο έλαιο στο βάζο, αφαιρέστε το δοχείο από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Αφαιρέστε προσεκτικά το τυρομάντιλο και πετάξτε το φυτικό υλικό.

Μεταφέρετε το αιθέριο έλαιο σε ένα καθαρό, σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι με σφιχτό καπάκι. Αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από άμεσο ηλιακό φως και θερμότητα.

Σημείωση: Αυτή είναι μια πολύ βασική μέθοδος για την παρασκευή αιθέριων ελαίων στο σπίτι και μπορεί να μην παράγει την ίδια ποιότητα ή απόδοση με τα αιθέρια έλαια που παρασκευάζονται στο εμπόριο. Αν θέλετε να παρασκευάσετε αιθέρια έλαια σε μεγαλύτερη κλίμακα ή αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο μείγμα ελαίων, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο αρωματοθεραπευτή ή ειδικό σε αιθέρια έλαια. 


Post a Comment

0 Comments