Πως να φτιαξω καπνιστο Κινεζικο Bakkwa-Chinese Pork Jerky

 


Το Bakkwa, επίσης γνωστό ως rougan στην Κίνα, είναι ένα είδος αλμυρού, γλυκού και ελαφρώς καπνιστού αποξηραμένου κρέατος που είναι δημοφιλές στη Νοτιοανατολική Ασία, ιδίως στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας που έχει καρυκευτεί, μαριναριστεί και αποξηρανθεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει μαστιχωτό και γευστικό.

Για να φτιάξετε bakkwa στο σπίτι, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

500 γρ. χοιρινή κοιλιά ή χοιρινή ωμοπλάτη

2 κουταλιές της σούπας ελαφριά σάλτσα σόγιας

2 κουταλιές της σούπας μέλι

2 κουταλιές της σούπας σάλτσα hoisin

1 κουταλιά της σούπας σκόνη πέντε μπαχαρικών

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι

Ακολουθεί μια βασική συνταγή για την παρασκευή bakkwa:


Κόψτε το χοιρινό κρέας σε λεπτές φέτες, πάχους περίπου 5 mm (0,2 ίντσες).

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μαζί τη σάλτσα σόγιας, το μέλι, τη σάλτσα hoisin, τη σκόνη πέντε μπαχαρικών, το αλάτι και το λευκό πιπέρι.

Τοποθετήστε τις φέτες χοιρινού κρέατος σε ένα ρηχό πιάτο και καλύψτε τις με τη μαρινάδα, φροντίζοντας να καλύψετε ομοιόμορφα και τις δύο πλευρές των φέτες.

Καλύψτε το πιάτο με πλαστική μεμβράνη και μαρινάρετε το χοιρινό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 80°C (175°F). Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Τοποθετήστε τις φέτες χοιρινού κρέατος στο προετοιμασμένο ταψί σε μία στρώση, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ κάθε φέτας.

Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο και στεγνώστε το χοιρινό κρέας για 4-6 ώρες ή μέχρι οι φέτες να στεγνώσουν και να γίνουν ελαφρώς τραγανές.

Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο και αφήστε το bakkwa να κρυώσει εντελώς. Το bakkwa είναι τώρα έτοιμο να σερβιριστεί ως σνακ ή να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές.

Σημείωση: Εάν δεν έχετε φούρνο, μπορείτε επίσης να στεγνώσετε το χοιρινό κρέας κρεμώντας τις φέτες σε ένα στεγνό, καλά αεριζόμενο μέρος, όπως μια σκεπαστή βεράντα ή ένα γκαράζ. Το χοιρινό πρέπει να προστατεύεται από το άμεσο ηλιακό φως και να το γυρνάτε τακτικά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο στέγνωμα. Ο χρόνος ξήρανσης εξαρτάται από την υγρασία και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξήρανσης, αλλά θα πρέπει να χρειαστούν τουλάχιστον μερικές ημέρες για να στεγνώσει πλήρως.

Post a Comment

0 Comments