Υπάρχουν μελέτες για την ασφάλεια και τις πιθανές παρενέργειες της μακροχρόνιας χρήσης λαμπτήρων LED απο τους ανθρώπους ; Ποιο πανεπιστήμιο τις διεξήγαγε; Ποιος τις χρηματοδότησε;



Έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες σχετικά με την ασφάλεια και τις πιθανές παρενέργειες της μακροχρόνιας χρήσης των λαμπτήρων LED από τον άνθρωπο. Οι μελέτες αυτές έχουν γενικά διαπιστώσει ότι οι λαμπτήρες LED είναι ασφαλείς για μακροχρόνια χρήση και δεν έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Ένα παράδειγμα μελέτης σχετικά με την ασφάλεια των λαμπτήρων LED διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology το 2014. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι τα επίπεδα μπλε φωτός που εκπέμπουν οι λαμπτήρες LED δεν είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και δεν προκαλούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα πρότυπα ύπνου ή στην παραγωγή μελατονίνης.

Μια άλλη μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology το 2015, διαπίστωσε ότι οι λαμπτήρες LED δεν παράγουν σημαντικά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας και επομένως είναι ασφαλείς για μακροχρόνια χρήση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση αυτών των μελετών μπορεί να προήλθε από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, πανεπιστημίων και ιδιωτικών οργανισμών. Είναι πάντοτε σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις πιθανές προκαταλήψεις μιας μελέτης και να εξετάζετε προσεκτικά την έρευνα προτού καταλήξετε σε οποιαδήποτε συμπεράσματα.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένοι τύποι τεχνητού φωτός, συμπεριλαμβανομένου του φωτός LED, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Μια ανησυχία είναι ότι το μπλε φως, το οποίο εκπέμπεται από πολλές πηγές φωτός LED, μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός μας ή τον κιρκάδιο ρυθμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την πλήρη κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων του φωτός LED στην υγεία και για τον καθορισμό των κατάλληλων επιπέδων έκθεσης.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλή ιδέα να προσέχετε το χρόνο που περνάτε εκτεθειμένοι σε τεχνητό φως, ιδιαίτερα στο μπλε φως, και να λαμβάνετε μέτρα για να μειώσετε την έκθεσή σας όταν είναι δυνατόν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση γυαλιών που εμποδίζουν το μπλε φως, τη μείωση του χρόνου που περνάτε χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως και τη χρήση ροοστάτη ή λαμπτήρων θερμού χρώματος στο σπίτι σας.


Στο προηγουμενο αρθρο μιλησαμε για Πως αλλαζω της διοδους σε ενα φωτοβολταικο πανελ.

Ισως σε ενδιαφερει και αυτη η κατηγορια ΠΩΣ ΝΑ

Post a Comment

0 Comments