Έργο μετεωρολογικού σταθμού Arduino - αισθητήρας BME280-Μερος 3

 Σύνδεση του αισθητήρα θερμοκρασίας, υγρασίας και πίεσης Bosch BME280 (Μέρος 3)

Αφού συνδέσουμε το DS18B20 και το δοκιμάσουμε με το σκίτσο, μπορούμε να συνδέσουμε τον αισθητήρα BME280. Συνδέουμε τον αισθητήρα χρησιμοποιώντας την επικοινωνία I2C. Χρησιμοποιούμε μια τροφοδοσία 5V για αυτόν τον αισθητήρα. Θα συνδεθεί στις ακίδες A4 και A5 της πλακέτας Arduino. Ανατρέξτε στο διάγραμμα σύνδεσης που παρουσιάζεται παρακάτω.


Σε αυτόν τον μετεωρολογικό σταθμό οι αισθητήρες BME280 και DS18B20 βρίσκονται μέσα στον αυτοσχέδιο μετεωρολογικό θάλαμο. Ο BME280 είναι τοποθετημένος μέσα σε ένα μικρό πλαστικό κουτί με αεραγωγούς που βρίσκεται μέσα στο θάλαμο. Ο αδιάβροχος αισθητήρας DS18B20 είναι τοποθετημένος στην κορυφή έτσι ώστε να είναι εκτεθειμένος στη ροή του αέρα μέσω των αεραγωγών.

Μέσα στο κουτί με το BME280 υπάρχει ένα μπλοκ καλωδίωσης που παίρνει όλα τα καλώδια από τους αισθητήρες καλωδίων και τα διοχετεύει μέσω ενός καλωδίου πίσω στο κουτί ελέγχου του Arduino. Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζουμε τις λεπτομέρειες της καλωδίωσης για αυτό το κουτί αισθητήρων.


Λογισμικό
Συνεχίζοντας από το σκίτσο που δημιουργήσαμε προηγουμένως, πρέπει να προσθέσουμε τον κώδικα για τον BME280. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να συμπεριλάβουμε τη βιβλιοθήκη cactus_io_BME280_I2C.

Δημιουργούμε ένα αντικείμενο BME280_I2C το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να επικοινωνήσουμε με τον αισθητήρα. Στη συνάρτηση Setup καλούμε την begin() η οποία θα αρχικοποιήσει τον αισθητήρα BME280.

Στο βρόχο καλούμε τις ds.readSensor() και bme.readSensor() για να διαβάσουμε τα δεδομένα από κάθε αισθητήρα. Στη συνέχεια καλούμε τις get_Temperature_C() (ή get_Temperature_F), getHumidity() και getPresure_MB() για να εμφανίσουμε τα δεδομένα από τον αισθητήρα.

Ο νέος ή τροποποιημένος κώδικας έχει επισημανθεί.

Βιβλιοθήκη
Για την επικοινωνία με τον αισθητήρα BME280 χρησιμοποιούμε τη βιβλιοθήκη cactus_io_BME280_I2C.


Έξοδος κονσόλας σκίτσου
Εάν έχουμε μια επιτυχημένη σύνδεση, τότε θα πρέπει να δούμε τα ακόλουθα στην κονσόλα. Η οθόνη ενημερώνεται κάθε 2 δευτερόλεπτα.


Επόμενο βήμα
Στο μέρος 4 αυτού του έργου θα συνδέσουμε τον αισθητήρα βροχής Hydreon RG-11.








Post a Comment

0 Comments