Πως να φτιαξω Aliya, λιαστό κρέας από την Κένυα

 


Το αποξηραμένο στον ήλιο κρέας, γνωστό και ως biltong ή basterma, είναι ένα παραδοσιακό σνακ ή λιχουδιά που είναι δημοφιλές σε πολλές αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας. Παρασκευάζεται με την ξήρανση φέτες καρυκευμένου κρέατος στον ήλιο ή σε ξηρό, καλά αεριζόμενο μέρος.

Για να φτιάξετε αποξηραμένο στον ήλιο κρέας στο σπίτι, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

500 γραμμάρια άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, όπως σπαλομπριζόλα, ψαρονέφρι ή πλευρό.

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι

2 κουταλιές της σούπας πάπρικα

1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού

1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)

Ακολουθεί μια βασική συνταγή για την παρασκευή λιαστού κρέατος:

Κόψτε το μοσχάρι σε λεπτές φέτες πάχους περίπου 5 mm (0,2 ίντσες).

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ξύδι, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού και τις νιφάδες τσίλι (αν χρησιμοποιείτε).

Τοποθετήστε τις φέτες μοσχαριού σε ένα ρηχό πιάτο και καλύψτε τις με το μείγμα καρυκευμάτων, φροντίζοντας να καλύψετε ομοιόμορφα και τις δύο πλευρές των φέτες.

Καλύψτε το πιάτο με πλαστική μεμβράνη και μαρινάρετε το μοσχάρι στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 80°C (175°F). Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Τοποθετήστε τις φέτες μοσχαριού στο προετοιμασμένο ταψί σε μία στρώση, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ κάθε φέτας.

Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο και στεγνώστε το μοσχαρίσιο κρέας για 4-6 ώρες ή μέχρι οι φέτες να είναι στεγνές και σκληρές.

Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο και αφήστε το μοσχάρι να κρυώσει εντελώς. Το αποξηραμένο στον ήλιο κρέας είναι τώρα έτοιμο να σερβιριστεί ως σνακ ή να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές.

Σημείωση: Αν δεν έχετε φούρνο, μπορείτε επίσης να στεγνώσετε το μοσχαρίσιο κρέας στον ήλιο κρεμώντας τις φέτες σε ένα στεγνό, καλά αεριζόμενο μέρος, όπως μια σκεπαστή βεράντα ή ένα γκαράζ. Το μοσχαρίσιο κρέας πρέπει να προστατεύεται από το άμεσο ηλιακό φως και πρέπει να το γυρίζετε τακτικά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο στέγνωμα. Ο χρόνος ξήρανσης εξαρτάται από την υγρασία και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξήρανσης, αλλά θα πρέπει να χρειαστούν τουλάχιστον μερικές ημέρες για να στεγνώσει πλήρως.

Post a Comment

0 Comments