Τι είναι το φαινόμενο Μαντελα;




Το φαινόμενο Μαντέλα είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ισχυρίζεται ότι έχει μια κοινή ανάμνηση ενός γεγονότος ή μιας λεπτομέρειας που δεν συνέβη ποτέ στην πραγματικότητα. Ο όρος "Φαινόμενο Μαντέλα" επινοήθηκε αφού μεγάλος αριθμός ανθρώπων ισχυρίστηκε ότι θυμάται τον Νέλσον Μαντέλα να πεθαίνει στη φυλακή τη δεκαετία του 1980, ενώ στην πραγματικότητα αποφυλακίστηκε το 1990 και έζησε μέχρι το 2013.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα του φαινομένου Μαντέλα, όπως άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι θυμούνται τα αρκουδάκια Μπέρενσταϊν να γράφονται "αρκουδάκια Μπέρενσταϊν", τον άνθρωπο της Μονόπολης να έχει μονόκλ και τη χώρα "Τσεχοσλοβακία" να εξακολουθεί να υπάρχει. Αυτές οι αναμνήσεις συχνά μοιράζονται από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, και πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται και μπερδεύονται όταν μαθαίνουν ότι αυτά τα γεγονότα ή οι λεπτομέρειες δεν συνέβησαν ποτέ στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την αιτία του φαινομένου Μαντέλα, αλλά δεν είναι πλήρως κατανοητό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλείται από μια δυσλειτουργία στον ιστό της πραγματικότητας, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλείται από ψευδείς αναμνήσεις ή από την επιρροή παράλληλων συμπάντων. 

Ωστόσο, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Φαινόμενο Μαντέλα είναι απλώς αποτέλεσμα λανθασμένης ανάμνησης ή της δύναμης της υποβολής και όχι κάποιου είδους έκτακτου ή παραφυσικού φαινομένου.

Στο προηγουμενο αρθρο μιλησαμε για Είναι σκάφος η Σελήνη, τεχνητό δημιούργημα, εστω κ κατά το ήμισυ;.

Ισως σε ενδιαφερει και αυτη η κατηγορια ΥΓΕΙΑ

Post a Comment

0 Comments