Πως να φτιαξω σπιτικη φετα



 Η φέτα είναι ένα είδος τυριού που παρασκευάζεται παραδοσιακά στην Ελλάδα από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Είναι ένα εύθρυπτο, αλμυρό τυρί με ιδιαίτερη γεύση και υφή.

Για να φτιάξετε φέτα στο σπίτι, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

1 γαλόνι πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος.

1/4 φλιτζανιού λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού

1/4 κουταλάκι του γλυκού μεσόφιλη καλλιέργεια εκκινητή

1/4 κουταλάκι του γλυκού χλωριούχο ασβέστιο (προαιρετικά)

1/4 κουταλάκι του γλυκού πυτιά

Για να φτιάξετε τη φέτα, ξεκινήστε θερμαίνοντας το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει τους 86-90 βαθμούς Φαρενάιτ. Στη συνέχεια, προσθέστε το ξύδι ή το χυμό λεμονιού στο γάλα και ανακατέψτε απαλά για να ενωθούν. Αυτό θα κάνει το γάλα να πήξει και να σχηματίσει στερεούς σβώλους.

Στη συνέχεια, προσθέστε στην κατσαρόλα την καλλιέργεια εκκινητή, το χλωριούχο ασβέστιο (εάν χρησιμοποιείτε) και την πυτιά και ανακατέψτε απαλά για να συνδυαστούν. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε την σε θερμοκρασία δωματίου για 12-24 ώρες ή μέχρι το τυρόπηγμα να διαχωριστεί από τον ορό γάλακτος και να γίνει σφιχτό.

Μόλις σχηματιστεί το τυρόπηγμα, μεταφέρετε το με μια τρυπητή κουτάλα προσεκτικά σε ένα σουρωτήρι με τυρομάντηλο. Αφήστε το τυρόπηγμα να στραγγίξει για λίγες ώρες και, στη συνέχεια, μεταφέρετέ το σε ένα δοχείο και καλύψτε το με άλμη (μείγμα αλατιού και νερού). Αφήστε τη φέτα να παραμείνει στην άλμη για τουλάχιστον 24 ώρες, στη συνέχεια μεταφέρετε τη φέτα σε ένα καθαρό δοχείο και αποθηκεύστε την στο ψυγείο.

Για να απολαύσετε τη σπιτική σας φέτα, μπορείτε να την κόψετε σε φέτες και να την φάτε μόνη της ή να τη χρησιμοποιήσετε σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, σάντουιτς ή ομελέτες.


Post a Comment

1 Comments

  1. Πρέπει να μην καταναλωθεί αμέσως.

    ReplyDelete