Πώς να συνδέσετε έναν διακόπτη φωτός

 


Για να συνδέσετε έναν διακόπτη φωτισμού, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

Ένα διακόπτη φωτός

ένα κατσαβίδι

Απογυμνωτή καλωδίων

συνδετήρες καλωδίων (παξιμάδια καλωδίων)

Ηλεκτρική ταινία

Ηλεκτρικό καλώδιο (στο κατάλληλο μέτρο για το κύκλωμά σας)

Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για το πώς να συνδέσετε έναν διακόπτη φωτισμού:

Κλείστε την παροχή ρεύματος στο κύκλωμα που θα εργαστείτε. Αυτό μπορεί να γίνει απενεργοποιώντας τον διακόπτη κυκλώματος ή αφαιρώντας την ασφάλεια του κυκλώματος.

Αφαιρέστε την πλάκα του διακόπτη και τις βίδες που συγκρατούν τον διακόπτη φωτισμού στη θέση του.

Αποσυνδέστε τα καλώδια από τον παλιό διακόπτη φωτισμού χαλαρώνοντας τις βίδες των ακροδεκτών και τραβώντας τα καλώδια έξω από το πίσω μέρος του διακόπτη.

Αφαιρέστε περίπου 1/2 ίντσα μόνωσης από τα άκρα των καλωδίων χρησιμοποιώντας τον απογυμνωτή καλωδίων.

Συνδέστε τα καλώδια στο νέο διακόπτη φωτισμού σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τα καλώδια συνήθως συνδέονται στις βίδες ακροδεκτών στο πλάι του διακόπτη. Ορισμένοι διακόπτες έχουν χρωματιστές βίδες ακροδεκτών, με τον κοινό ακροδέκτη να έχει διαφορετικό χρώμα από τους ακροδέκτες των ταξιδιωτών. Σε αυτή την περίπτωση, ο κοινός ακροδέκτης επισημαίνεται συνήθως με μια ετικέτα "C" ή "COM" και οι ακροδέκτες ταξιδιωτών επισημαίνονται συνήθως με μια ετικέτα "T" ή "TR".

Στην Ευρώπη, οι ετικέτες και οι βίδες ακροδεκτών σε έναν διακόπτη φωτισμού μπορεί να διαφέρουν από εκείνες που χρησιμοποιούνται σε άλλα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, οι γενικές αρχές της καλωδίωσης ενός διακόπτη φωτισμού είναι οι ίδιες ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε.

Σε γενικές γραμμές, οι βίδες ακροδεκτών σε έναν διακόπτη φωτισμού στην Ευρώπη θα φέρουν την ακόλουθη σήμανση:

L1: Αυτός ο ακροδέκτης είναι για το ηλεκτροφόρο καλώδιο, το οποίο είναι το καλώδιο που μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από την κύρια παροχή ρεύματος στον διακόπτη.

L2: Αυτός ο ακροδέκτης είναι επίσης για το ηλεκτροφόρο καλώδιο, αλλά χρησιμοποιείται για ένα διαφορετικό κύκλωμα ή κλάδο.

N: Αυτός ο ακροδέκτης είναι για το ουδέτερο καλώδιο, το οποίο είναι το καλώδιο που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια πίσω στην κύρια παροχή ρεύματος αφού περάσει από το διακόπτη και τις συνδεδεμένες συσκευές.

PE: Αυτός ο ακροδέκτης είναι για το καλώδιο γείωσης, το οποίο χρησιμοποιείται για τη γείωση του ηλεκτρικού κυκλώματος.

Στερεώστε τα καλώδια στις βίδες των ακροδεκτών χρησιμοποιώντας συνδετήρες καλωδίων (παξιμάδια καλωδίων).

Επικολλήστε τις συνδέσεις των καλωδίων με μονωτική ταινία για να τις μονώσετε.

Επανατοποθετήστε την πλάκα του διακόπτη και τις βίδες που συγκρατούν τον διακόπτη φωτισμού στη θέση του.

Ανάψτε ξανά το ρεύμα στο κύκλωμα και δοκιμάστε τον διακόπτη φωτός για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις κατάλληλες προφυλάξεις ασφαλείας όταν συνδέετε έναν διακόπτη φωτός. Βεβαιωθείτε ότι το ρεύμα είναι απενεργοποιημένο προτού εργαστείτε στο κύκλωμα και να είστε πάντα προσεκτικοί όταν εργάζεστε με ηλεκτρισμό. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα ή δεν είστε εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρολογικές εργασίες, συνιστάται να προσλάβετε έναν αδειούχο ηλεκτρολόγο για να εγκαταστήσει τον διακόπτη φωτός

Post a Comment

0 Comments