Πως να φτιαξεις σπιτικη Μορταδελα




Η μορταδέλα είναι ένα είδος ιταλικού λουκάνικου που μοιάζει με τη μπολόνια ή το συκωταριό. Παρασκευάζεται από λεπτοαλεσμένο χοιρινό κρέας και άλλα συστατικά, όπως μπαχαρικά, λίπος και μερικές φορές φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς. Ακολουθεί μια βασική συνταγή για την παρασκευή μορταδέλας στο σπίτι:

Συγκεντρώστε τα υλικά. Θα χρειαστείτε:

3 κιλά χοιρινή ωμοπλάτη ή γλουτό, κομμένα σε μικρούς κύβους
1/2 κιλό χοιρινό λίπος, κομμένο σε μικρούς κύβους
1/2 φλιτζάνι παγωμένο νερό
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλέστε το κρέας και το λίπος. Χρησιμοποιήστε έναν μύλο κρέατος ή ένα επεξεργαστή τροφίμων για να αλέσετε το χοιρινό κρέας και το λίπος σε μια λεπτή πάστα. Ανακατέψτε τον κιμά και το λίπος σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το παγωμένο νερό.

Ανακατέψτε τα μπαχαρικά. Προσθέστε το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τον κόλιανδρο, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το κάρδαμο και το μοσχοκάρυδο στον κιμά και το λίπος. Ανακατέψτε καλά τα υλικά με τα χέρια σας ή με ένα κουτάλι, μέχρι τα μπαχαρικά να κατανεμηθούν ομοιόμορφα και το μείγμα να έχει λεία και ομοιόμορφη υφή.

Γεμίστε το λουκάνικο. Μεταφέρετε το μείγμα λουκάνικου σε μια γέμιση λουκάνικου ή σε μια μεγάλη πλαστική σύριγγα και γεμίστε με αυτό τα περιβλήματα του λουκάνικου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά ή τεχνητά έντερα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Καπνίστε ή μαγειρέψτε το λουκάνικο. Αφού γεμίσετε το λουκάνικο, μπορείτε είτε να το καπνίσετε είτε να το μαγειρέψετε. Για να καπνίσετε το λουκάνικο, τοποθετήστε το σε ένα καπνιστήριο ή μια σκεπαστή σχάρα και καπνίστε το σε χαμηλή φωτιά για αρκετές ώρες, μέχρι να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου (160 βαθμών Φαρενάιτ). Για να μαγειρέψετε το λουκάνικο, τοποθετήστε το σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και μαγειρέψτε το για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φτάσει στην ίδια εσωτερική θερμοκρασία.

Παγώστε και κόψτε το λουκάνικο σε φέτες. Μόλις το λουκάνικο μαγειρευτεί ή καπνιστεί, αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια, βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες για να αναπτυχθούν οι γεύσεις και να σταθεροποιηθεί το λουκάνικο. Μόλις κρυώσει, μπορείτε να κόψετε το λουκάνικο σε φέτες και να το σερβίρετε όπως επιθυμείτε.

Ελπίζω αυτό να σας βοηθήσει! Η μορταδέλα είναι ένα νόστιμο και γευστικό λουκάνικο που αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε σανίδα αλλαντικών ή σάντουιτς. Χρειάζεται λίγο χρόνο και προσπάθεια για να το φτιάξετε, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.

Post a Comment

0 Comments